L'eau de Sy: Soorten water


Voor wie het nog niet weet: Er zijn drie verschillende soorten water: kraantjeswater, bronwater en natuurlijk mineraalwater.

Kraantjeswater is het water dat thuis uit de kraan loopt. Het komt van oppervlaktewater (zoals rivieren) en ondergronds water. Om het drinkbaar te maken, ondergaat kraantjeswater een aantal chemische en microbiologische behandelingen. Voordat het water de leidingen in gaat, wordt vaak nog chloor toegevoegd zodat er tijdens het transport geen bacteriën en ziektekiemen in het water terechtkomen.

Bronwater is grondwater dat drinkbaar is aan de bron zonder verdere behandeling. Het voldoet ook aan dezelfde normen als kraantjeswater. Bovendien heeft bronwater vaak een variabele minerale samenstelling, omdat het afkomstig kan zijn van verschillende bronnen die soms ook nog eens ver van elkaar liggen.

Natuurlijk mineraalwater zoals bijv. dat van Spa, Sourcy, Vittel, Chaudfontaine en Apollinaris, heeft altijd een constante samenstelling qua mineralen. Het is afkomstig van een ondergrondse bron die van nature zuiver is. Het moet strikt beschermd worden tegen elk risico op vervuiling, moet een langdurig stabiele minerale samenstelling hebben en gebotteld worden aan de bron. Tenslotte mag het tevens niet chemisch of microbiologisch behandeld worden.