Waterproeverij: Een vak apart


"Je wilt weten wat een watersommelier is?" Aan het woord is Mariëlle Thiadens, een van de weinige watersommeliers die Nederland rijk is, "hij/zij zal proberen de consument de meerwaarde van water in de gastronomie te laten ontdekken. Een watersommelier (ook wel eens waterkelner of waterober genoemd) is de functie in een restaurant van iemand die gespecialiseerd is in water en water-spijscombinaties".

"Toch heeft de oorsprong van het woord echt niets met water te maken. In oud-Frans is een sommier namelijk een soort zware balk waarop een constructie rust. De term sommelier komt overigens uit het Latijn: een sagmarius/saumarius is een lastpaard. De verantwoordelijke persoon voor deze dieren en hun lading was de sagmatarius. In oud Frans heet zo’n man een sometier en in het oud Provençaals een saumalier. Later werd het de persoon die in grote (vaak adellijke) huizen in de huishouding verantwoordelijk was voor het linnen, het servies en de kelder, waar ook de wijnen lagen. Vandaar dat op het insigne van een sommelier in een restaurant vaak sleutels afgebeeld staan".

Mariëlle Thiadens neemt geconcentreerd en heel bedachtzaam een slokje van het haar zojuist aangereikte glas L'eau de Sy en zichtbaar genietend vervolgt ze haar verhaal: "Zoals de sommelier zich vooral richt op wijn en wijn-spijscombinaties, zo richt de watersommelier zich met name op water en water-spijscombinaties. De voornaamste taak van een watersommelier is het geven van een watersuggestie bij een bepaald gerecht of gang, en het geven van uitleg over de waterkaart. De watersommelier is ook verantwoordelijk voor de waterkaart en het beheer van de wateren. Omdat 't combineren van water bij de diverse onderdelen van een maaltijd (van entree tot en met het dessert) nauw luistert, is de watersommelier ook de 'linking pin' tussen de gast en de keuken en is hij/zij daarom soms ook betrokken bij de samenstelling van de verschillende gerechten".

"Om in staat te zijn gast en kok te adviseren over 't waterassortiment, moet de sommelier in staat zijn het (beoogde) waterassortiment goed te beoordelen. Bij een proeverij ruikt een watersommelier eerst aan het gepresenteerde water, walst daarna het water rond het glas en ruikt nog een keer, daarna proeft hij/zij het water. Tevens wordt de kleur van het water beoordeeld". "Als je het mij vraagt", aldus Mariëlle, "een mooier vak als watersommelier is eigenlijk niet denkbaar".

"O ja, speciaal voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar de ins en outs van mineraalwater en voor de fans van L'eau de Sy in 't bijzonder, vind je op deze pagina een aantal online PDF-documenten die elk een bepaald aspect van mineraalwater zullen belichten. Mocht je tenslotte nog meer willen weten, schroom dan niet en kijk eens op www.proeverij.nl of stuur gewoon een e-mailbericht naar info@waterproeverij.nl. Dan helpen we je graag verder", aldus watersommelier Mariëlle Thiadens.

-- 1. Basiskennis waterproeverij
-- 2. Water heeft smaak
-- 3. Waterblog december 2016
-- 4. Verkiezing kraanwater 2014